Het motoren museum is geopend in mei 2014 en bevat de door een erfenis verkregen collectie verbrandings motoren van rond 1900.

het motorenmuseum

Tijdens groepsbezoeken kan ook ons motorenmuseum bezocht worden. In het Motorenmuseum wordt onder andere de Loeffencollectie tentoongesteld. Deze collectie motoren is na het overlijden van de heer Loeffen, bij leven de molenaar van de stellingmolen de Wielewaal te Beneden Leeuwen, geschonken aan de Stichting Baet en Borgh. De motoren staan opgesteld in het in mei 2014 geopende museumgebouw.

Motoren van het allereerste uur

De verzameling betreft onder andere een aantal stationaire motoren. Deze machines werden gebruikt voor de aandrijving van werktuigen, zoals pompen en blaasbalgen, maar bijvoorbeeld ook voor de aandrijving van zweefmolens. Mijnheer Loeffen verzamelde de oudste en meest primitieve verbrandingsmotoren. Veelal eerste probeersels van fabrikanten, die later grote bedrijven tot wasdom brachten. Ook omvat de verzameling een aantal heteluchtmotoren en een stoomtrekker.

In werkende staat

De motoren behoren tot de oudste, nog lopende verbrandingsmotoren in Nederland. We demonstreren graag de werking van deze motoren. Kuchend en ronkend laten ze stuk voor stuk zien waartoe ze ook nu nog in staat zijn. Het geluid van de motoren, de geur van benzine, warme olie en uitlaatgassen doen in het motorenmuseum de sfeer van honderd jaar geleden herleven.

Vragen over oude verbrandingsmotoren

In het motorenmuseum werken zeer deskundige vrijwilligers. Hebt u vragen en wilt u eens met deze mensen overleggen? Neem dan gerust contact met ons op!

Collectie.

Wilt u meer weten over de collectie, zie dan: hier

Motoren museum 2