Hier ziet u een model van de balansstoommachine, die vele jaren geleden in gebruik was in het gemaal Gewande bij ‘s -Hertogenbosch.

De heer Hugo Ewald Esser ( 1870-1947) was jarenlang machinist in het gemaal en bouwde in zijn vrije tijd een schaalmodel van bovengenoemde machine.

Jarenlang stond dit model opgeslagen bij zijn familie. Zij deden er niets mee en op goede dag besloten ze dat een zo’n mooi exemplaar niet moest staan te versloffen. Zij gingen op zoek naar en locatie waar de machine tot zijn recht zou komen en kwamen bij De Tuut terecht, waar we natuurlijk blij met dit aanbod waren.

Wel was er een probleem, na jaren in ruststand te hebben gestaan, was het niet mogelijk om de machine zo maar weer aan de praat te krijgen. Verschillende vrijwilligers bogen zich hierover en uiteindelijk was een oud-vrijwilliger, de heer Marinus Bergers, in staat om de machine weer aan de praat te krijgen.

Op zondag 20 oktober j.l. werd door de nabestaanden van de heer Esser de machine officieel aan de stichting “Baet en Borgh” overgedragen en heeft een ereplaats in De Tuut.