Bezoek Morris Register Nederland 7-7-24

Zondag was de Morris club Nederland op bezoek. https://www.morrisregister.nl/
“The club for Morris vehicles designed before 1940”
Morris Register Nederland is opgezet in 1978. Een gezellige eigenarenclub van voor-oorlogse auto’s van het merk Morris. In ons land zijn er naar schatting nog 170 van deze Morrissen, waarvan bijna 55 bezitters ook lid zijn van het Morris Register Nederland.

De kleine Morris Eight (het type waarvan er het meeste zijn gebouwd en nog steeds binnen de club) werd gebouwd tussen 1935 en 1948. Het model was een concurrent van de populaire Austin 7 en Ford model Y die goed verkocht werden. De Eight volgde het voorbeeld van de Austin 7 en Ford model Y en verkocht zo goed dat Morris weer de nummer 1 autofabrikant van Groot-Brittannië werd.

Niet elke Morris kwam deze dag op eigen kracht, het hedendaagse verkeer staat dat helaas ook niet meer toe, met de beperkte de topsnelheid is de snelweg taboe geworden.
Heel veel details waren het bestuderen waard, net als onze stoommachines eenvoudige en begrijpbare techniek.

Het programma begon met koffie en daarna de geanimeerde rondleidingen door het
Stoomgemaal en het Motorenmuseum.

Na de lunch stond de tourrit gepland en daarna afsluiting van de dag waar het begon, het Stoomcafé.

Reacties van de bezoekers:

  • Leuk om een educatief deel te combineren met een korte dijken rondrit
  • Het motorenmuseum laat ook het enthousiasme van een ander soort verzamelaar zien, super om de verzameling bij elkaar te kunnen houden.
  • Stoommachines lijken onverwoestbaar, eigenlijk zoals de techniek van onze vooroorlogse auto’s; robuust en daardoor ook best betrouwbaar, zelfs na zoveel jaren.
  • Het was een geslaagde dag, waarvoor nogmaals dank, en we hadden ook nog een geluk met het weer.

Basisschool de VIERSPRONG uit Wijchen op bezoek bij de Tuut ter afronding van het thema Nederland waterland.

Op dinsdag 10 en vrijdag 14 juni bezochten de groepen 7/6, twee groepen en 7/8, drie groepen de Tuut. In totaal ca. 120 leerlingen.

In het kader van het thema Nederland waterland dat eind april van start ging zijn deze groepen van de basisschool de VIERSPRONG ter afronding van het project op bezoek geweest!

Alle groepen hebben op hun eigen niveau gewerkt aan het thema.

Er zijn maquettes en modellen van polders gebouwd, er is onderzoek gedaan.

De groepen 5 t/m 8 gaan met het thema aan de slag vanuit vier vakgebieden: biologie, aardrijkskunde, geschiedenis en techniek. Er werd onder andere gekeken naar de werking van molens en tandwielen bij techniek, de watersnoodramp uit 1953 komt bij geschiedenis voorbij. Bij biologie wordt gekeken welke dieren bij zoet en zout water leven. Bij aardrijkskunde wordt gekeken naar de verandering van water in Nederland.

Bij de excursie aan de Tuut en het Motoren museum werd uitleg gegeven en gedemonstreerd hoe en waarom polders moeten worden leeggepompt als deze door te veel regen onder dreigen te lopen.